The restoration story of Courtyard House of Kalkan Old Town

essaywriter

PROJECT STAGE
ARCHITECTURAL REPORT

               Placed in Kalkan no. 1 protection sub-area, 226 square 6 parcel numbered structure, has changed hands several times over the course of many years. Its authentic presence was partially disrupted due to various personal additions. With our renovation work, we did what was mostly possible to return the structure to its original state.

               In the basement, the space that was tried to be turned into a bathroom has a wall which when we look through the gap we created in it (picture 34), we see that the space behind the wall matches the upper building’s measurements, however from the base to a height about 130cm, we observed that the natural ground was left without excavation. We excavated and cleaned this section safely, then joined it with the space that was tried to be turned into a bathroom and decided to use it as a bathroom plus a Turkish bath (hamam). We determined that the masonry stone wall between the room used as a woodshed and the storage cabinet was not capable of carrying the weight and pressure. We created a wooden stairway opening by removing this wall for easy access to the basement, from which used to be entrance hall but was also turned into a bathroom. Until now the basement could only be accessed from outside through a second door, so upon the new changes we decided to turn it into a window.

               Without making any changes in the upper floor besides the door and windows, we made the southwest/northwest view room, into a living room. We thought the southeast/northeast view room as the kitchen. Although, especially during summer as the courtyard would probably be used more as the living area, we eliminated one of the windows between the kitchen and yard (picture 17), essays online the door between the living room and yard (picture 12), and turned the high wall niche next to the fireplace into a door in order to allow the interiors to get more light and strengthen the rooms’ connection. The northwest window (picture 6), which was closed up before but could be told because of the marks, was decided to be reopened.

               It can be seen in the preservation plans, that the building roof has an extension reaching into the courtyard. Later it was understood that the previous owners wanted this space to be a kitchen and a bathroom, but later due to the wanting of non-planned applications’ removal in the courtyard area, it was ravelled out. We think that this extension actually used to be a place for performing ablutions, which was accessed with a stairway because the upper floor of the structure was placed a bit high. Later this issue was solved by filling in the inner court for it to match the level of the floor. Because the continuation of this extension would’ve narrowed the court down and disrupt its geometrical symmetry, we decided against it.

               During our observation on the northeast side of the courtyard, the space surrounded with old wall remains and neighbour structures; which was in dispute because of a pool construction attempt, we saw that the plastering above the walls is interior plastering(picture 27-31), on the other side of the wall is external plastering (picture 2-7) and the fireplace looks towards this parcel (picture 27-31-35), thereby we figured this space was originally used as a room. For this reason, considering the option of removing the extension reaching into the courtyard, and the lack of a potential bedroom in the main building, without any additional walls we covered the top of the existing walls with a saddle roof. We designed a pergola that attached to the structure on the walls and above the inner courtyard, giving this space protection from the scorching summer heat.

               Generally, on the outer space, may it be the facades or the joints of the garden walls, it will be repaired with the intentions of staying loyal to its original state and will be whitewashed. All the woodwork, both in and out, will be renovated and the necessary floorboards and ceiling boards will be repaired and sandpapered revealing the woods’ original colour then a transparent matt preserver will be applied.

              

               In the last alteration the tubular steel cut balcony will be cleaned up entirely and a wooden balcony will be made instead. It turned out by looking at the markings on the wall (picture 33), that previously the balcony was a bit wider, so the new one’s measurements were made accordingly.

               The interior will be coated with white paint after the satin plaster is applied.

The building will be renovated according to its interior and exterior electricity, water and plumbing needs.

Architect ERDAL DURAN

              

Before Renovation

After Renovation